Jak wykonać apetyczne zdjęcie?

Zdjęcia żywności powinny wyglądać świeżo i apetycznie. W książkach kulinarnych to często zdjęcia odgrywają pierwszorzędną rolę, a nie przepisy. Fotografia powinna sprawiać, że ślinianki pracują szybciej. Jak osiągnąć taki efekt?

 

  1. Zastanów się w czym chcesz przedstawić jedzenie, może to być talerz, miska, czy stół. Pamiętaj o rekwizytach (kwiat, sztućce, serwetka), jednak ogranicz ich ilość do dwóch, by nie odwracały uwagi od fotografowanego obiektu, umieść je na drugim planie.
  2. Żywność należy fotografować niemal od razu po przygotowaniu, nim zacznie się rozpływać, czy zmieniać kolor.
  3. Pamiętaj o oświetleniu ! Zdjęcie możesz wykonać przy oknie, duża ilość naturalnego światła sprawi, że obiekt będzie wyglądał bardziej naturalnie.
  4. Kompozycja, ułożenie jedzenia jest bardzo ważne. Możesz sobie pomóc posiłkując się zdjęciami z książek kulinarnych.
  5. Jeśli danie podawane jest na gorąco postaraj się ująć na zdjęciu parę, da ona wrażenie, że danie zostało właśnie przyrządzone.
  6. Nie trzymaj aparatu nad jedzeniem, spróbuj zrobić zdjęcie na niższym poziomie.
  7. Efekt powiększenia i rozbłysku fotografowanych warzyw i owoców najlepiej jest osiągnąć poprzez skropienie je wcześniej olejem.